Роль зовнішньої торгівлі технологічними товарами у економічному зростанні України - Харитонович, Роман Борисович; Kharytonovych, Roman (ЦНТУ, 2024)
У роботі визначено сутність та узагальнено основні поняття міжнародної торгівлі високотехнологічними товарами. Систематизовано теоретичні та емпіричні засади впливу зовнішньої торгівлі високотехнологічною продукцією на економічний розвиток країн. Обґрунтовано методику оцінювання залежності економічного зростання України від рівня технологомісткості зовнішньої торгівлі. Охарактеризовано зовнішню торгівлю України високотехнологічними товарами. Оцінено вплив зовнішньої торгівлі високотехнологічними товарами на економічне зростання України. Проаналізовано детермінанти високотехнологічності зовнішньої торгівлі України. Розроблено комплексний механізм стимулювання експорту високотехнологічної продукції з України. Визначено напрями удосконалення інноваційно-інвестиційних інструментів збільшення українського високотехнологічного експорту. The work defines the essence and summarizes the main concepts of international trade in high-tech goods. The theoretical and empirical principles of the influence of foreign trade in high-tech products on the economic development of countries are systematized. The methodology for assessing the dependence of Ukraine's economic growth on the level of technology-intensiveness of foreign trade is substantiated. The foreign trade of Ukraine in high-tech goods is characterized. The impact of foreign trade in high-tech goods on the economic growth of Ukraine is assessed. The determinants of high-tech foreign trade of Ukraine are analyzed. A comprehensive mechanism for stimulating the export of high-tech products from Ukraine has been developed. The areas of improvement of innovation and investment tools for increasing Ukrainian high-tech exports have been determined.
The role of foreign trade in technological goods in the economic growth of Ukraine
Keywords: зовнішня торгівля; високотехнологічні товари; регресійний аналіз; економічне зростання; комплексний механізм; foreign trade; high-tech goods; regression analysis; economic growth; complex mechanism