Порівняльна промислова оцінка графітових родовищ та руд України, характеристика збагачення руд - Кропівний, В. М.; Молокост, Л. А.; Кузик, О. В.; Кропівна, А. В.; Кропивный, В. Н.; Молокост, Л. А.; Кузык, А. В.; Кропивная, А. В.; Kropivnyy, V.; Molokost, L.; Kuzyk, O.; Kropivnaуa, A. (ЦНТУ, 2019)
В статті розглянуто основні родовища графіту в Україні, методи збагачення графітових руд в залежності від ступеню їх фізико-хімічних змін, зроблено порівняльну промислову оцінку родовищ та визначені найбільш перспективні для освоєння об’єкти. На прикладі трьох найбільших родовищ графіту Українського щита розглянута проблема збагачення графітових руд, а також принципи їх поділу на промислові типи, дана характеристика графітовим рудам і властивостям графіту, застосування графіту в промисловості. Властивості цього мінералу дозволяють використання його, як і вуглецю в цілому, у всіх галузях народного господарства, науки та техніки. Основні галузі застосування природного графіту: - металургія (виробництво тиглів, ливарних форм, вогнетривів, протипригарних фарб); - нафтогазова галузь; - електрохімія; - машинобудування, авіаційна та космічна техніка(гальмівні колодки і накладки, самозмащувальні механічні частини – підшипники і вкладки).Визначені особливості кон'юнктури ринку графіту, що передбачає аналіз динаміки видобутку, виробництва, споживання мінеральної сировини в Україні та світі. В статье рассмотрены основные месторождения графита на Украине, методы обогащения графитовых руд в зависимости от степени их физико-химических изменений, сделана промышленная оценка, определены наиболее перспективные для освоения объекты. На примере трех наибольших месторождений графита Украинского щита рассмотрена проблема обогащения графитовых руд, а также принципы их разделения на промышленные типы, дана характеристика графитовым рудам свойствам графита, применение графита в промышленности. Основные области применения природного графита: - металлургия (производство тиглей, литейных форм, огнеупоров, противопригарные красок) - нефтегазовая отрасль; - електрохимия; - машиностроение, - авиационная и космическая техника (тормозные колодки и накладки, самосмазывающиеся механические части - подшипники и вкладки).Определены особенности коньюктуры рынка графита, что предусматривает анализ динамики добычи, производства, потребления минерального сырья в Украине та мире. In the article the basic deposits of graphite in Ukraine, methods of enrichment of graphite ores depending on degree of their physical and chemical changes are considered, the industrial estimation is made, the most perspective objects for development are defined. On the example of the three largest graphite deposits of the Ukrainian shield, the problem of enrichment of graphite ores, as well as the principles of their separation into industrial types, the characteristic of graphite ores and properties of graphite, the use of graphite in industry are given. The properties of this mineral allow you to use it as and carbon in General, in all sectors of the national economy, science and technology. The main fields of application of natural graphite: - metallurgy (production of crucibles, foundry molds, refractories, anti-stick paints); - oil and gas industry; -electrochemistry; -engineering, aviation and space technology (brake pads and pads, self-lubricating mechanical parts - bearings and pads). Peculiarities of graphite market conjuncture are determined that provides analysis of dynamics of extraction, production, consumption of mineral raw materials in Ukraine and in the world.
Сравнительная промышленная оценка графитовых месторождений и руд Украины, характеристика обогащения руд
Comparative Industrial Assessment of Graphite Deposits and Ores of Ukraine, Characteristics of Ore Concentration
Keywords: графіт; графітові родовища; якість; запаси; збагачення руд; графит; графитовые месторождения; качество; запасы; обогащение руд; graphite; graphite deposits; quality; reserves; ore concentration