Оподаткування нерухомого майна в Наддніпрянській Україні напередодні та в роки Першої світової війни - Орлик, С. В. (КНУ ім. Т. Шевченка, 2016)
У статті проаналізовано історичний досвід оподаткування державним податком з нерухомого майна в українських губерніях на початку ХХ століття. Показано, що зростання видатків на участь Російської імперії у Першій світовій війні змушувало уряд вишукувати додаткові джерела надходжень до бюджету, найпростішим шляхом латання бюджетних «дірок» завжди було й, на жаль, залишається підвищення податкових ставок. Доведено, що посилення податкового тиску на населення мало негативні економічні та соціальні наслідки.The historical experience of immovability with public tax from estate property in the Ukrainian provinces in the beginning of the 20th century is analyzed in the article. It was proved that strengthening of tax pressure on the population had negative economic and social consequences.
Keywords: Перша світова війна; нерухоме майно; українські губернії; Наддніпрянська Україна; оподаткування; taxation; immovability; estate property; public tax from estate property; the Russian Empire; the Ukrainian provinces; World War I