Актуальні проблеми обліку основних засобів - Кічанова, О. В.; Лисенко, А. М. (ЦНТУ, 2023)
Авторами досліджена науково-правова проблематика щодо віднесення об’єктів власності до основних засобів, зазначено, що одним з проблемних питань у веденні обліку основних засобів є складність їх оцінки, яка полягає у виборі вартості, за якою їх доцільно вимірювати. Наголошується на тому, що застосування первісної вартості при оцінці основних засобів в умовах інфляційних процесів може привести до негативних наслідків, оскільки навіть за умов незмінних цін потенціал основних засобів не є незмінним, адже скорочується термін їх служби й вони стають морально застарілими. Систематизовано основні проблеми, що виникають в процесі оцінки основних засобів, а також напрями вдосконалення системи ведення обліку основних засобів суб’єктами господарювання.
Keywords: основні засоби; облік; матеріальні активи; оцінка основних засобів; амортизаційні відрахування; відтворення основних засобів; вдосконалення обліку основних засобів