Застосування палевого кріплення ґрунтів при виконанні технології земляних робіт в незв’язних та сипучих ґрунтах - Скриннік, І. О.; Федотова, М. О.; Дарієнко, В. В.; Яцун, В. В.; Skrynnik, І.; Fedotova, M.; Darienko, V.; Yatsun, V. (ЦНТУ, 2025)
В умовах війни освоєння підземного простору у зв’язку з будівництвом укриттів і не лише справедливо можна вважати одним із найважливіших і динамічних напрямків у будівництві як України так і в цілому світі. В даній статті проведений аналіз існуючих способів для кріплення котлованів та траншей щоб не відбулось обвалення. Описаний новий метод і технологію протизсувного кріплення, які дозволяють тимчасово (на час виконання земляних робіт) стримувати земляні стінки вертикальні траншей та котлованів не малої глибини до 4 м від обвалу. Запропоновані рішення дуже актуальні в умовах щільної забудови, коли немає можливості влаштовувати відкоси. Розглянута технологія є простою, дозволяє зменшити трудомісткість робіт в порівнянні з іншими методами та знижує їхню вартість. In today's conditions, the development of underground space can rightly be considered one of the most important and dynamic areas in civil and industrial construction at the global level. The article analyzes existing methods of fastening the walls of trenches and pits.
Application of Soil Anchoring when Performing Earthworks Technology in Loose and Loose Soils
Keywords: стійкий масив; палеве кріплення; стрічкове кріплення; вертикальні стінки; stable massif; anchor fastening; strip fastening; vertical walls