Теорія механізмів і машин. Частина І - Пирогов, В. В.; Філімоніхін, Г. Б.; Невдаха, А. Ю. (ЦНТУ, 2017)
Машинобудування – основна галузь сучасної промислово розви- нутої країни – визначає рівень розвитку продуктивних сил суспільства, становить фундамент технічного прогресу всіх галузей народного господарства. У свою чергу, прогрес машинобудування визначається досконалістю машин, які створюються. Тому від інженера вима- гаються глибокі теоретичні знання і досвід, вміння не тільки керувати складною технікою, успішно її використовувати, але й забезпечувати її швидкий прогрес. Сучасний інженер повинен досконало володіти методами розрахунку і конструювання нових швидкохідних, автома- тизованих і високопродуктивних машин. Створення нових машин базується на досягненнях багатьох фундаментальних і прикладних наук, серед яких важливе місце посідає теорія механізмів і машин. ТММ є однією з основних загальноінженерних дисциплін, що забезпечує необхідну теоретичну підготовку інженерів-механіків. Знання ТММ необхідні не тільки інженерам-конструкторам, які проектують машини, а й інженерам, що займаються їхнім виготов- ленням і експлуатацією. Базою ТММ є курси фізики, вищої та прикладної математики, теоретичної механіки, інженерної графіки, обчислювальної техніки та програмування. Задача курсу ТММ полягає у тому, щоб підготувати студентів до слухання курсів деталі машин, технології машинобудування, систем автоматизованого проектування, основ наукових досліджень, курсів з розрахунку і конструювання різних спеціальних машин. Навчальний посібник може бути використаний як в навчальному процесі, так і в інженерній практиці.
Keywords: механізми; машини; інженерне проектування; кінематичний ланцюг; кінематична пара; кінематичне з'єднання