Фізичні основи процесів і станів самоорганізації в триботехнічних системах - Аулін, В. В. (ТОВ "КОД", 2014)
В монографії з позицій системно-спрямованого підходу та синергетичної концепції представлені результати досліджень процесів і станів самоорганізації в триботехнічних системах, дано фізичне обґрунтування їх особливостей та механізмів реалізації, наведені фізичні та математичні моделі, проаналізовані ознаки і умови здатності матеріалів трибоелементів, робочих та технологічних середовищ до прояву різних форм, типів і видів самоорганізації, розглянуто їх взаємозв'язок. Проаналізовані закономірності еволюційного розвитку систем, з'ясовані принципи та запропоновані схеми автоматичного керування процесами та станами в триботехнічних системах. Виявлені можливості наявності процесів і станів самоорганізації для підвищення зносостійкості елементів та триботехнічних систем в цілому. Видання призначене науковим та інженерно-технічним співробітникам, які здійснюють дослідження питань проектування, експлуатації та керування триботехнічними системами, буде корисною викладачам, аспірантам, магістрам і студентам машинобудівельних, агротехнічних та транспортних ВНЗ.
Keywords: фізичні основи; процеси і стани самоорганізації; триботехнічні системи; системно-спрямований підхід; синергетична концепція