Документаційна складова археологічних досліджень - Тупчієнко, М. П. (ЦНТУ, 2020)
У тезах досліджено, що документаційна складова археологічних досліджень покликана забезпечити трансформацію археологічного об’єкта з матеріальної в інформаційну площину, з археологічного джерела в історичне. Документи, що формуються у процесі археологічних досліджень є комплексними і різноплановими. Вони включають текстові документи (рукописні і друковані, уніфіковані і довільні), таблиці, графічні і картографічні зображення, фотодокументи та фоно- і відео записи. Останні два десятиліття все повніше відбувається цифрування археологічної інформації під час розкопок та підготовки звіту. Археологи у своїх дослідженнях послуговуються досягненнями різних наук, у тому числі й картографії, металографії, геофізики, спектрографії тощо, залучаючи їх символи та знаки для кодування інформації, але специфічного археологічного документа з притаманним лише археології способом кодування інформації створено не було.
Documentary component of archaeological research
тези
Keywords: археологія; розкопки; археологічне дослідження; документація; документаційний супровід; польові розкопки