Механізація вирощування соняшника з обґрунтуванням параметрів турбінного сепаратора - Шапошник, Артем Анатолійович; Shaposhnyk, Artem (ЦНТУ, 2021)
В науковій частині проведено модернізацію пневмоканалу (виконаний зигзагоподібним), що підвищило якість взаємодії повітряного потоку з зерновою сумішшю, а також вдосконалено механізм введення зернової суміші до ПСК, що проявляється в використанні пасивного розподільчого конуса, нижня частина якого виготовлена перфорованою у вигляді ділильників. Для вказаної модернізації проведені теоретичні дослідження параметрів і режимів роботи сепаратора, а також визначені якісні показники процесу очищення. Дослідження умов введення зернового матеріалу до ПСК дозволили обгрунтувати параметри та режими роботи пневмосепаратора. Зерновий матеріал вводиться в зону дії повітряного потоку під кутом зі швидкістю м/с. При цьому довжина розгінної ділянки для забезпечення заданої швидкості має становити 150 мм при товщині шару матеріалу в зоні введення 6…10 мм. Аналіз рух матеріалу по розгінній поверхні дозволив обґрунтувати параметри ділильників: ширина 10,5 мм, довжина 58 мм та відстань між ними 21 мм. Для досягнення ефективної швидкості введення суміші м/с відстань від бункера до ділильника повинна бути м. The scientific part modernized the pneumatic channel (made in a zigzag form), which improved the quality of air flow interaction with the grain mixture, as well as improved the mechanism of grain mixture introduction into the PSC, which is manifested in the use of passive distribution cone. For the specified modernization theoretical researches of parameters and operating modes of a separator are carried out, and also qualitative indicators of process of clearing are defined. Studies of the conditions of introduction of grain material into the PSC allowed to substantiate the parameters and modes of operation of the pneumatic separator. The grain material is introduced into the zone of action of the air flow at an angle with a speed of m/s. The length of the acceleration section to ensure the specified speed should be 150 mm with a layer thickness of the material in the input zone 6… 10 mm Analysis of the movement of the material on the overclocking surface allowed to substantiate the parameters of the dividers: width 10.5 mm, length 58 mm and the distance between them 21 mm. To achieve an effective mixture feed rate V0 =0.3…0,5 m/s, the distance from the hopper to the divider should be x1 =0.01…0,092 m.
Mechanization of sunflower cultivation with substantiation of turbine separator parameters
Keywords: пневмоканал; ділильники; пневмосепаратор; зигзагоподібний; pneumatic channel; dividers; pneumatic separator; zigzag form