Tax Regulation of the National Insurance Sector - Kotsiurba, O.; Melnyk, T.; Коцюрба, О. Ю.; Мельник, Т. А. (СУРА, 2024)
The article explores the theoretical and methodological foundations of tax regulation in the national insurance sector. It emphasizes the importance of tax policy as a tool for balancing state interests and the financial activities of insurance market participants. The study identifies challenges in current tax policies, such as double taxation, the need for differentiated tax rates, and harmonization issues, which hinder the growth and transparency of the insurance market. By analyzing the institutional environment and tax instruments, the authors propose strategies to enhance fiscal efficiency, transparency, and competitiveness in the insurance sector. They highlight the significance of aligning tax regulation tools with socio-econom objectives, advocating for a balanced approach that supports insurance activities while addressing state budgetary needs. У статті досліджено теоретико-методологічні основи податкового регулювання у сфері національного страхування. Підкреслюється важливість податкової політики як інструменту збалансування інтересів держави та фінансової діяльності учасників страхового ринку. Дослідження визначає проблеми поточної податкової політики, такі як подвійне оподаткування, необхідність диференційованих податкових ставок і проблеми гармонізації, які перешкоджають зростанню та прозорості страхового ринку. Аналізуючи інституційне середовище та податкові інструменти, автори пропонують стратегії підвищення фіскальної ефективності, прозорості та конкурентоспроможності у страховому секторі. Вони наголошують на важливості узгодження інструментів податкового регулювання з соціальноекономічними цілями, виступаючи за збалансований підхід, який підтримує страхову діяльність, одночасно задовольняючи потреби державного бюджету.
Податклве регулювання національного страхового сектору
Keywords: state regulation; insurance sector; taxation; tax regulation; tax regulation of the insurance sector; state regulation of the insurance sector; taxation of financial results; financial results of insurers’ activities; taxation of insurers’ activities; net financial result; державне регулювання; страховий сектор; оподаткування; податкове регулювання; податкове регулювання страхового сектору; державне регулювання страхового сектору; оподаткування фінансових результатів; фінансові результати діяльності страховиків; оподаткування діяльності страховиків; чистий фінансовий результат