Відновлення та трансформація зовнішньоторговельних відносин з КНР в контексті післявоєнної відбудови економіки України - Власенко, Л. В. (Поліграф-Сервіс, 2024)
Протягом останніх п'яти років існуючий в сучасному глобалізованому світі механізм зовнішньоторговельних зав‘язків зазнав найбільшої кризи з часів Другої Світової війни: глобальна пандемія 2020-2021 року, воєнний конфлікт, розпочатий російською федерацією проти України у лютому 2022 року, запроваджені проти росії санкції спричинили трансформацію традиційних зовнішньоторговельних зав‘язків, переорієнтацію цілих макрорегіонів на пошук нових форм співробітництва в умовах деконструкції сучасної системи міжнародної торгівлі. Ці тектонічні зміни у глобальному середовищі вимагають від вітчизняної економіки належної адаптації, адже повоєнне відновлення економіки України не може передбачати здійснення зовнішньої торгівлі у тому вигляді, у якому вона існувала до лютого 2022 року.
Keywords: зовнішньоторговельні зв‘язки; воєнний конфлікт; міжнародна торгівля; повоєнне відновлення економіки; зовнішня торгівля