Вплив основного обробітку ґрунту на продуктивність гібридів кукурудзи в Степу України - Петін, Максим Миколайович; Petin, Maksym (ЦНТУ, 2025)
В даній кваліфікаційній магістерській роботі вивчено вплив полицевого (25-27 см) та мілкого (12-14 см) обробітку ґрунту на продуктивність чотирьох гібридів кукурудзи. Метою роботи є визначити та рекомендувати виробництву оптимальний варіант основного обробітку ґрунту для чотирьох гібриди кукурудзи. Результат роботи – визначено, що оптимальним способом обробітку ґрунту під кукурудзу в Степу України є полицева оранка, при застосуванні енерго- та ресурсозберігаючих технологій краще використовувати середньоранній гібрид ЛГ31272 та середньостиглий ЛГ31330. В процесі роботи виконано аналіз сучасних наукових даних щодо особливостей основного обробітку ґрунту під кукурудзу. В польових умовах, відповідно до методики, досліджено тривалість міжфазних періодів у гібридів кукурудзи, ріст та розвиток рослин кукурудзи, формування фотосинтетичного апарату та продуктивність гібридів кукурудзи. Дано економічну оцінку отриманих результатів та сформовано рекомендації виробництву. This master's thesis examines the effect of shallow (25-27 cm) and shallow (12-14 cm) tillage on the productivity of four corn hybrids. The purpose of the work is to determine and recommend to producers the optimal option for primary soil cultivation for four corn hybrids. The result of the work is that the optimal method of soil cultivation for corn in the Steppe of Ukraine is plow plowing, and when using energy- and resource-saving technologies, it is better to use the medium-early hybrid LG31272 and the medium-maturing LG31330. In the course of the work, an analysis of current scientific data on the characteristics of basic soil cultivation for corn was performed. In field conditions, in accordance with the methodology, the duration of interphase periods in maize hybrids, the growth and development of maize plants, the formation of the photosynthetic apparatus, and the productivity of maize hybrids were studied. An economic assessment of the results obtained was given and recommendations for production were formulated.
The influence of basic soil cultivation on the productivity of corn hybrids in the Steppe of Ukraine
Keywords: кукурудза; обробіток ґрунту; corn; soil tillage