Складові об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств - Печена, А. В.; Лисенко, А. М. (ЦНТУ, 2024)
Автори дослідили роль податку на прибуток підприємств у формуванні доходів зведеного бюджету України, а також трактування поняття "прибуток (доход) суб’єкта господарювання" у статті 142 Господарського кодексу України. Акцентується увага на тому, що до Господарського кодексу України у редакції від 03.09.2024 р. не внесено важливі зміни, адже поняття «валові доходи» та «валові витрати» - це застарілі терміни податкового законодавства. Також досліджено складники, які, згідно зі статтею 134 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (редакція від 01.10.2024 р.) формують об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств. З метою узгодження норм чинного законодавства запропоновано внести відповідні зміни до статті 142 Господарського кодексу України.
Keywords: прибуток підприємств; податок на прибуток підприємств; об’єкт оподаткування