Вплив системи оподаткування фермерського господарства на формування звітності - Шалімова, Н. С.; Смірнова, І. В.; Смірнова, Н. В.; Shalimova, N.; Smirnova, I.; Smirnova, N. (Наукові перспективи, 2022)
Основою спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, що передбачена законодавством України, є запровадження для субєктів малого підприємництва, до яких відносяться і фермерські господарства, єдиного податку, який замінює достатньо великий перелік податків, зборів та платежів, зменшує податкове навантаження, а відповідно впливає на структуру та обсяги податкової звітності фермерських господарств. Крім того для таких субєктів господарювання передбачена ще й скорочена фінансова звітність, що впливає на необхідність досліджень впливу обраної фермерським господарством системи оподаткування на формат як податкової, так і фінансової звітності. Незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів як систем оподаткування, так і складання звітності фермерських господарств, ґрунтовних досліджень впливу та взаємозв’язку системи оподаткування фермерського господарства на склад фінансової та податкової звітності все ще не вистачає. Мета написання статті полягає у дослідження впливу системи оподаткування на формування звітності фермерського господарства. На підставі проведеного дослідження з’ясовано, що фермерські господарства - юридичні особи можуть самостійно в залежності від умов та результатів господарської діяльності обрати загальну чи спрощену (дві групи) системи оподаткування, що зумовлює структуру та особливості складання податкової звітності господарства. Вибір при цьому господарство здійснює самостійно та і добровільно. Однак, структура та особливості складання фінансової звітності не залежать від системи оподаткування, оскільки законодавство, що регулює ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, передбачає обов’язкове складання спрощеної фінансової звітності за умови відповідності фермерського господарства ознакам мікро та малих підприємств. Тому можливо стверджувати, що запровадженої з метою стимулювання розвитку вітчизняного малого бізнесу елементи спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності сьогодні вже не є загальною системою, оскільки не пов’язані і не узгоджені між собою.The basis of the simplified system of taxation, accounting and reporting provided by the legislation of Ukraine is the introduction of a single tax for small businesses, which include farms, which replaces a fairly large list of taxes, fees and charges, reduces the tax burden and, accordingly, affects structure and volumes of tax reporting of farms. In addition, abbreviated financial statements are provided for such entities, which affect the need to study the impact of the farm's chosen tax system on the format of both tax and financial reporting. Despite the large amount of work on the study of various aspects of both tax systems and farm reporting, in-depth studies of the impact and relationship of the farm tax system on the composition of financial and tax reporting are still lacking. The purpose of writing this article is to study the impact of the tax system on the formation of farm reporting. Based on the study, it was found that farms - legal entities can independently, depending on the conditions and results of economic activity, choose a general or simplified (two groups) taxation system, which determines the structure and features of tax reporting. The choice of the farm is made independently and voluntarily. However, the structure and features of financial reporting do not depend on the tax system, as the legislation governing accounting and financial reporting provides for mandatory preparation of simplified financial statements provided that the farm meets the characteristics of micro and small enterprises. Therefore, it can be argued that the elements of the simplified system of taxation, accounting and reporting introduced to stimulate the development of domestic small business are no longer a common system, as they are not connected and not coordinated with each other.
The influence of the farm taxation system on the formation of reporting
Keywords: фермерські господарства; бухгалтерський облік; система оподаткування; єдиний податок; податкова звітність; фінансова звітність; спрощена система оподаткування; обліку та звітності; farm; accounting; taxation system; single tax; tax reporting; financial reporting; simplified taxation system; accounting and reporting