Технологія та оснащення для виготовлення деталі «Палець шаровий» - Соболєв, Олександр Анатолійович; Sobolyev, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
Метою роботи є розробка технології та оснащення для виготовлення деталі «Палець шаровий». Зниження собівартості і підвищення якості кріпильних виробів є актуальною проблемою вітчизняної метизної промисловості. При виробництві важливе значення має правильний вибір режимів деформації по переходах. Одним з факторів, що обмежують висадку головки за перехід, є поздовжня стійкість стрижня. Рівномірність висадки головки залежить від якості правки, чистоти і перпендикулярності площини зрізу заготовки. Існуючі методи в багатьох випадках не дозволяють розрахувати деформований стан, граничну формозміну і механічні властивості виробів після штампування і це спонукає шукати нові підходи розробки технологій. Визначено та досліджено найбільш ефективний спосіб отримання кріпильних виробів зі щаровою головкою холодним об’ємним штампуванням. Розроблено вимоги, що висуваються до вихідної заготовки, а також рекомендації, щодо проектування та розрахунку технологічного інструменту. Запропонований спосіб дозволяє розширити сортамент виробів, що виготовляються холодним об'ємним штампуванням і підвищити їх якість. Запропоновано спосіб визначення основних параметрів робочих елементів штампа, який включає провідний розрахунок на міцність стінок матриці та пуансона, а також визначення основних параметрів деталей, що забезпечують надійне притиснення пуансона до матриці. The purpose of the work is the development of technology and equipment for the production of the Ball Finger part. Reducing the cost price and improving the quality of fasteners is an urgent problem of the domestic hardware industry. During production, the correct selection of deformation modes at transitions is important. One of the factors limiting the landing of the head for the transition is the longitudinal stability of the rod. The uniformity of the landing of the head depends on the quality of editing, cleanliness and perpendicularity of the cut plane of the workpiece. In many cases, the existing methods do not allow to calculate the deformed state, the ultimate deformation and mechanical properties of the products after stamping, and this prompts the search for new approaches to the development of technologies. The most effective method of obtaining fasteners with a slotted head by cold three-dimensional stamping has been determined and studied. The requirements for the initial workpiece, as well as recommendations for the design and calculation of the technological tool, have been developed. The proposed method makes it possible to expand the range of products manufactured by cold volumetric stamping and to improve their quality. A method of determining the main parameters of the working elements of the stamp is proposed, which includes a leading calculation of the strength of the walls of the die and the punch, as well as determining the main parameters of the parts that ensure reliable pressing of the punch to the die.
Technology and equipment for the production of the Ball Finger part
Keywords: холодно-висаджувальний автомат; видавлювання; обладнання; пуансон; матриця; cold-dropping machine; extrusion; equipment; punch; matrix