Вплив попередників та строків сівби на продуктивність пшениці озимої в Степу України - Каменев, Владислав Миколайович; Kamenev, Vladyslav (ЦНТУ, 2022)
Головна мета досліджень полягала у встановленні оптимальних строків сівби озимої пшениці сорту Ліра одеська та розробці рекомендацій сільськогосподарському виробництву щодо найбільш доцільних термінів сівби цього сорту залежно від попередників. Рекомендуємо проводити сівбу озимої пшениці сорту Ліра одеська після озимого ріпаку з 17 по 25 вересня, а по сої на зерно – у межах 25 вересня. При сівбі культури в цей період формується її висока урожайність: після озимого ріпаку 57,2-55,9 ц/га, а по сої на зерно – від 47,0 до 48,8 ц/га; збільшується чистий доход з 1 га, зменшується собівартість та підвищується рівень рентабельності вирощування озимої пшениці. The main purpose of the research was to establish the optimal sowing dates of winter wheat variety Lira Odesa and develop recommendations for agricultural production on the most appropriate timing of sowing of this variety depending on the predecessors. We recommend sowing winter wheat of the Lira Odesa variety after winter rapeseed from September 17 to 25, and soybeans for grain - within September 25. When sowing the crop in this period, its high yield is formed: after winter rape 57.2-55.9 c / ha, and soybeans for grain - from 47.0 to 48.8 c / ha; net income increases from 1 hectare, the cost decreases and the level of profitability of growing winter wheat increases.
Influence of fore-crops and sowing dates on winter wheat productivity in the Steppe of Ukraine
Keywords: пшениця озима; норми висіву; врожайність; winter wheat; sowing dates; yield