Проєктування технологічного процесу та оснащення для виготовлення деталі стяжка - Шульга, Андрій Олександрович; Shulha, Andrii (ЦНТУ, 2025)
Мета роботи – спроєктувати раціональний технологічний процес та прогресивне оснащення для виготовлення деталі «Стяжка». Актуальність роботи полягає в підвищенні продуктивності, точності та зменшенні собівартості виготовлення деталі в умовах великосерійного виробництва за рахунок використання раціональної технології штампування на кривошипному гарячештампувальному пресі. В роботі виконано конструктивно-технологічний аналіз деталі; вибрано та проаналізовано оптимальний спосіб штампування; розроблено креслення холодної та гарячої поковок та побудовано розрахункову заготовку; визначено необхідність вальцювання; вибрано вид та визначено розміри вихідної заготовки; вибрано нагрівальне обладнання; вибрано штампувальне та допоміжне обладнання; розроблено план штампувальної дільниці та розраховано норми часу на штампування; складено карту технологічного процесу та спроектовано штамп КГШП. Objective of the work – to design a rational technological process and advanced tooling for the production of the “Stiazka” part. Relevance of the work lies in increasing productivity, accuracy, and reducing the manufacturing cost of the part under large-scale production conditions by using a rational hotstamping technology on a crank-type hot-stamping press. The work includes a design and technological analysis of the part; selection and justification of the optimal stamping method; development of drawings for the cold and hot preforms and construction of the calculated billet; determination of the need for rolling; selection and dimensioning of the initial billet; selection of heating equipment; selection of stamping and auxiliary equipment; a plan of the stamping section is developed and time standards for stamping are calculated; a technological process map is drawn up and a KGSHP stamp is designed.
Design of the technological process and equipment for the production of screed part
Keywords: технологічний процес; гаряче штампування; розрахункова заготовка; силовий режим; багатоштучне штампування; штамп КГШП; technological process; hot stamping; calculated billet; force mode; multi-piece stamping; CHSP die