Розробка технологічного процесу виготовлення відливка КорпусНП90.4-003 методом лиття в піщано-глинисту форму - Панішко, Олександр Володимирович; Panishko, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
В бакалаврській роботі виконано значний обсяг роботи, який включає в себе докладний аналіз, планування та впровадження різних етапів виробництва виливків, а саме: 1. аналіз конструкції деталі. Даний етап включає в себе докладний аналіз конструкції виробу, визначення його властивостей та вимог до якості; 2. розроблення технічних умов. Документ, який містить вимоги до виготовлення виробу, такі як матеріал, розміри, технологічні параметри тощо; 3. розробка технології виготовлення відливка. Включає в себе вибір оптимального методу лиття, планування послідовності операцій та вибір необхідного обладнання; 4. розрахунок ливниково-живильної системи. Для забезпечення правильного наповнення форми розраховано і спроектовано систему підводу сплаву у форму; 5. технологія виготовлення форми. Включає в себе вибір матеріалу для форми, її виготовлення, обробку та обробку поверхні; 6. характеристика матеріалів. Проведено детальний аналіз матеріалів, які використовуються для виготовлення виливків, включаючи їх властивості та особливості; 7. технічний контроль якості виливків. Визначено параметри контролю якості, проведено випробування та оцінка відповідності виробу вимогам. Кожен з цих етапів вимагає уважного планування, координації та контролю для забезпечення успішного виробництва виливків відповідно до встановлених стандартів якості. Об'єкт розробки – процес виготовлення виливка з сірого чавуну корпус НП 90.4-003 масою 9,975 кг для аксіально-поршневого насосу методом лиття в піщано-глинисту форму. Предмет розробки – визначення технологічних параметрів, складання опису виробництва виливка та його формування. Результати проектування – розроблена технологія ливарної форми, виконано вибір сучасного ливарного устаткування. Результати розробки можуть бути рекомендовані для впровадження при виробництві чавунних виливків середньої складності в умовах серійного та масового виробництва. A significant amount of work was done in the bachelor's thesis, which includes a detailed analysis, planning and implementation of various stages of casting production, namely: 1. analysis of the part design. This stage includes a detailed analysis of the product design, determination of its properties and quality requirements; 2. development of technical specifications. A document that contains requirements for the manufacture of a product, such as material, dimensions, technological parameters, etc; 3. development of casting manufacturing technology. This includes choosing the optimal casting method, planning the sequence of operations and selecting the necessary equipment; 4. calculation of the sprue and feeder system. To ensure proper filling of the mold, the alloy feeding system is calculated and designed; 5. mold manufacturing technology. It includes the choice of material for the mold, its manufacture, processing and surface treatment; 6. characterization of materials. A detailed analysis of the materials used to make the castings, including their properties and features, is carried out; 7. technical quality control of castings. Quality control parameters are determined, tests are performed, and product compliance is assessed. Each of these stages requires careful planning, coordination and control to ensure the successful production of castings in accordance with established quality standards. The object of development is the process of manufacturing a gray cast iron casting of the NP 90.4-003 casing weighing 9.975 kg for an axial piston pump by casting in sandy clay.
Development of the technological process of casting production Housing HP90.4-003 by casting in a sand and clay mold
Keywords: виливок; опока; живильник; оснастка; casting; sprue; feeder; tooling