Система автоматичного керування режимом реактивної потужності в електричних мережах при несиметрії напруги - Гармаш, Олександр Валерійович; Harmash, Oleksandr (My University, 2022)
Метою роботи є більш ефективне управління реактивною потужністю батарей конденсаторів при несиметричності режиму, що зменшить втрати активної енергії в електромережах без порушення показників несиметричності та відхилення напруги реалізацією створених матмоделей. У кваліфікаційній роботі виконано теоретичне узагальнення та нове рішення актуальної науково-практичної задачі оптимального управління реактивним навантаженням за допомогою БК в умовах несиметричності режиму, що дозволить зменшити втрати активної потужності в електричних мережах без погіршення показників якості електроенергії, що ними нормується несиметричність та відхилення напруги. Розроблено матмоделі для відшукання оптимального вектора управління реактивною потужністю в умовах несиметричності напруг електромережі з урахуванням упливу батарей конденсаторів на параметри електричного режиму. Втілення на практиці реалізованих наукових розробок дасть змогу знизити рівень втрат активної потужності, дотриматись вимоги з компенсації реактивної потужності без порушення положення з якістю електроенергії по несиметричності та відхиленню напруги. The purpose of the work is more effective management of the reactive power of capacitor batteries in case of asymmetry of the regime, which will reduce the loss of active energy in power networks without disturbing the indicators of asymmetry and voltage deviation by implementing the created mat models. In the qualification work, a theoretical generalization and a new solution to the actual scientific and practical problem of optimal management of reactive load with the help of BC in conditions of asymmetry of the regime, which will allow to reduce losses of active power in electric networks without deterioration of power quality indicators, which are normalized by asymmetry and voltage deviation, have been performed. Math models have been developed to find the optimal vector of reactive power control in the conditions of asymmetry of the power grid voltages, taking into account the influence of capacitor batteries on the parameters of the electrical regime. Implementation of the implemented scientific developments in practice will make it possible to reduce the level of active power losses, to comply with the requirement for reactive power compensation without violating the situation with the quality of electricity due to asymmetry and voltage deviation.
The system of automatic control of the reactive power mode in electrical networks with voltage asymmetry
Keywords: компенсація реактивного навантаження; батарея конденсаторів; несиметричність напруги; система автоматичного управляння; reactive load compensation; capacitor bank; voltage asymmetry; automatic control system