Удосконалення управління мехатронною системою впорскування двигуна внутрішнього згорання автомобіля - Голуб, Д. В.; Аулін, В. В.; Holub, D.; Aulin V. (ЦНТУ, 2025)
Проаналізовано сучасні методи та технічні рішення, що використовуються в мехатронних системах впорскування паливо-повітряної суміші, з метою зменшення токсичності викидів, покращення динамічних характеристик та економічності роботи двигуна внутрішнього згоряння автомобіля. Розглянуто сильні та слабкі сторони резонансного, механічного й газотурбінного підходів до наддуву. Приділено увагу імпульсному способу наддуву з використанням повітряно-тактових клапанів, який досі не застосовувався в двигунах внутрішнього згоряння та зроблено припущення що система впорскування, оснащена пристроєм імпульсного наддуву з повітряно-тактовими клапанами, здатна для існуючих конструкцій бензинових і дизельних двигунів внутрішнього згоряння знизити витрату пального, зменшити вміст шкідливих речовин у вихлопних газах і підвищити крутний момент у діапазонах низьких і середніх частот обертання тощо. Modern methods and technical solutions used in mechatronic fuel-air injection systems are analyzed to reduce emissions, improve dynamic characteristics and efficiency of the internal combustion engine of a car. The strengths and weaknesses of resonant, mechanical and gas turbine approaches to supercharging are considered. Attention is paid to the pulsed method of supercharging using air-cycle valves, which has not yet been used in internal combustion engines and it is assumed that an injection system equipped with a pulse supercharging device with air-cycle valves is capable of reducing fuel consumption, reducing the content of harmful substances in exhaust gases, and increasing torque in the low and medium speed ranges for existing designs of gasoline and diesel internal combustion engines ets.
Improvement of Control of the Mechatronic System of Injection of the Internal Combustion Engine of the Car
Keywords: мехатронний привід; управління; двигун внутрішнього згоряння; система впорскування; структурна схема; електромагнітний механізм; повітряно-тактовий клапан; mechatronic drive; control; internal combustion engine; injection system; electromagnetic mechanism; airstroke valve; structural diagram