Проектування електротехнічної системи електроспоживання підприємства сільськогосподарського машинобудування - Шишатський, Богдан Володимирович; Shyshatskyi, Bohdan (ЦНТУ, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена розв’язанню комплексної інженерної задачі: проєктуванню надійної, ефективної та економічно обґрунтованої системи електропостачання промислового підприємства. Мета роботи полягає у розробці комплексу проєктних рішень, від вибору схеми приєднання до проєктування внутрішньоцехових мереж. Для досягнення поставленої мети було виконано аналіз електричних навантажень, розраховано добові та річні графіки споживання, а також проведено техніко-економічне порівняння альтернативних варіантів зовнішнього електропостачання. Крім того, на основі розрахунків струмів короткого замикання та аналізу балансу реактивної потужності здійснено обґрунтований вибір основного електротехнічного обладнання. Спеціальний розділ присвячений детальній розробці силової та освітлювальної електромережі ремонтно-механічного цеху. Для цього підрозділу було обрано радіальну схему розподілу енергії, реалізовану на базі силових пунктів серії ПР-8500. Для захисту ліній, що відходять, застосовано автоматичні вимикачі серії АЕ20. Живлення кінцевих споживачів передбачено проводами марки АПВ та кабелями марки АПВБг, перерізи яких обґрунтовані розрахунковими навантаженнями. The qualification work is devoted to solving a complex engineering problem: designing a reliable, efficient and economically feasible power supply system for an industrial enterprise. The aim of the work is to develop a set of design solutions, from choosing a connection scheme to designing intra-shop networks. To achieve this goal, we analysed the electrical loads, calculated daily and annual consumption schedules, and conducted a feasibility study of alternative options for external power supply. In addition, based on calculations of short-circuit currents and analysis of the reactive power balance, a reasonable selection of the main electrical equipment was made. A special section is devoted to the detailed development of the power and lighting network of the mechanical repair shop. For this subdivision, a radial power distribution scheme was chosen, implemented on the basis of PR-8500 series power stations. AE20 series circuit breakers were used to protect the outgoing lines. Power supply to end consumers is provided by APV wires and APVBg cables, the cross-sections of which are justified by the design loads.
Design of an electrical system for power consumption of an agricultural machinery manufacturing enterprise
Keywords: електричне навантаження; режими реактивної потужності; схема приєднання; струм КЗ; електрообладнання; electrical load; reactive power modes; connection diagram; short-circuit current; electrical equipment