Механізація вирощування озимого ріпаку з удосконаленням котка-подрібнювача КП-4,5 - Богатирьова, Катерина Дмитрівна; Bohatyrova, Kateryna (ЦНТУ, 2024)
Підготовка поля для висіву озимого ріпаку є критично важливою агротехнічною операцією, яка визначає майбутню врожайність та здоров'я культури. Одним із ключових етапів підготовки ґрунту є ефективне подрібнення рослинних решток попередніх культур, зокрема соняшника або кукурудзи. Для цього широко застосовуються котки-подрібнювачі, які, незважаючи на свою відносну простоту, відіграють важливу роль у забезпеченні якісного підготовлення поля. Котки-подрібнювачі складаються з декількох основних компонентів: валика з лезами, системи кріплення та рами. Валики з лезами здійснюють подрібнення рослинних решток, що залишаються після збирання врожаю. Одна з головних особливостей конструкції котків-подрібнювачів – їхня металомісткість, яка забезпечує необхідну вагу для ефективного різання та подрібнення залишків. Використання котків-подрібнювачів є особливо ефективним при підготовці поля для висіву озимого ріпаку. Завдяки зменшенню обсягу рослинних решток і поліпшенню структури ґрунту, створюються сприятливі умови для рівномірного проростання насіння. Це, у свою чергу, забезпечує більш дружні сходи і підвищує потенційну врожайність культури. Котки-подрібнювачі є важливим інструментом у підготовці поля для висіву озимого ріпаку. Вони забезпечують ефективне подрібнення рослинних решток, що покращує структуру ґрунту та створює сприятливі умови для сівби. Вдосконалення конструкцій котків-подрібнювачів може мати значний позитивний вплив на аграрний сектор, підвищуючи врожайність і конкурентоспроможність української сільськогосподарської продукції. Field preparation for the sowing of winter rapeseed is a critically important agronomic operation that determines the future yield and health of the crop. One of the key stages in soil preparation is the effective shredding of crop residues from previous crops, particularly sunflower or corn. Roller crushers are widely used for this purpose. Despite their relative simplicity, they play an important role in ensuring quality field preparation. Roller crushers consist of several main components: a roller with blades, a mounting system, and a frame. The rollers with blades perform the shredding of crop residues left after harvest. One of the main features of the roller crusher design is their high metal content, which provides the necessary weight for effective cutting and shredding of residues. The use of roller crushers is especially effective in preparing the field for winter rapeseed sowing. By reducing the volume of crop residues and improving soil structure, favorable conditions are created for uniform seed germination. This, in turn, ensures more uniform emergence and increases the potential yield of the crop. Roller crushers are an essential tool in preparing the field for winter rapeseed sowing. They provide effective shredding of crop residues, which improves soil structure and creates favorable conditions for sowing. Improving the design of roller crushers can have a significant positive impact on the agricultural sector, increasing yield and the competitiveness of Ukrainian agricultural products.
Mechanization of growing winter rape with the improvement of the roller-shredder KP-4,5
Keywords: Коток-подрібнювач; залишки; ґрунт; Roller crusher; residues; soil