Підвищення ефективності відновлення колінчастих валів автотракторних двигунів комбінованими технологіями у ТОВ «ГрейсАгро Тех» м. Кропивницький - Нех, Олександр Володимирович; Nekh, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
В роботі розглянуто умови роботи колінчастих валів автотракторної техніки та встановлено основні дефекти валів та причини їх виникнення. Аналіз стану проблеми відновлення шийок колінчастих валів автомобільних двигунів показав, що в даний час використовуються традиційні технології все ще не забезпечують необхідних продуктивності отримання і якості покриттів. Для них характерні такі основні недоліки, які знижують експлуатаційні властивості покриттів: низькі адгезійна і когезійна міцність, твердість і зносостійкість, високі залишкові напруги, неоднорідна структура, наявність пір, раковин і тріщин, деформація валів і ін. Ці недоліки пояснюються відсутністю або недосконалістю: нових ефективних способів та технологій відновлення і відповідного обладнання; обґрунтованих раціональних режимів і параметрів нанесення покриттів. Запропоновано новий спосіб для відновлення шийок колінчастих валів, що дозволяє об'єднати в одному процесі дві технологічні операції - плазмового напилювання і електромеханічної обробки. Це дозволяє усунути недоліки, характерні при виконанні кожної операції окремо і забезпечує синергетичний ефект при їх об'єднанні. The work considers the operating conditions of crankshafts of autotractor equipment and establishes the main defects of the shafts and the causes of their occurrence. Analysis of the state of the problem of restoring the crankshaft journals of automobile engines showed that currently used traditional technologies still do not provide the required productivity and quality of coatings. They are characterized by the following main disadvantages that reduce the operational properties of coatings: low adhesion and cohesion strength, hardness and wear resistance, high residual stresses, inhomogeneous structure, the presence of pores, sinks and cracks, shaft deformation, etc. These disadvantages are explained by the absence or imperfection of: new effective methods and technologies of restoration and appropriate equipment; justified rational modes and parameters of coating application. A new method for restoring crankshaft journals is proposed, which allows combining two technological operations in one process - plasma spraying and electromechanical processing. This allows you to eliminate the shortcomings inherent in performing each operation separately and provides a synergistic effect when combining them.
Increasing the efficiency of restoring crankshafts of tractor engines using combined technologies at GraceAgro Tech LLC, Kropyvnytskyi
Keywords: відновлення; колінчатий вал; автотракторний двигун; restoration; crankshaft; tractor engine