Синтез структурно-модульної побудови технологічного обладнання з паралельною кінематикою - Пшеничний, Ярослав Андрійович; Pshenychnyi, Yaroslav (ЦНТУ, 2024)
В роботі розглянуто основні напрямки і тенденції розвитку технологічного обладнання з паралельною кінематикою типу «дельта», їх функціональну та структурну побудову. Запропоновано метод морфологічного аналізу для отримання нових компоновок верстатів з паралельною кінематикою. Розглянуто узагальнену конструкцію верстата типу «дельта», та визначені основні морфологічні ознаки. Складено морфологічну таблицю ознак та запропоновано методику використання морфологічної матриці для повного перебору всіх можливих варіантів компоновок верстатів. Виконано економічні розрахунки введення у виробництво верстатів з паралельною кінематикою. The paper examines the main directions and trends in the development of technological equipment with parallel kinematics of the "delta" type, their functional and structural construction. A method of morphological analysis for obtaining new layouts of machines with parallel kinematics is proposed. The generalized design of the "delta" type machine was considered, and the main morphological features were determined. A morphological table of features was compiled and a method of using the morphological matrix was proposed for a complete search of all possible variants of machine layouts. All economic calculations of introduction into production of machines with parallel kinematics.
Synthesis of structural and modular design of technological equipment with parallel kinematics
Keywords: верстат; верстат-дельта; морфологічна матриця; синтез компоновок; machine tools; delta machine tools; morphological matrix; synthesis of layouts