Підвищення кваліфікації державних службовців в контексті реалізації реформ в Україні - Делюрман, Вікторія Миколаївна; Deliurman, Viktoriia (ЦНТУ, 2024)
Мета роботи полягає в проведенні глибокого аналізу та наукового обґрунтування шляхів вдосконалення системи підвищення кваліфікації державних службовців в умовах, які сьогодні визначаються складним соціально-політичним контекстом України. Для реалізації цієї мети в роботі було поставлено такі завдання: проаналізувати систему підготовки державних службовців в Україні; провести огляд основних аспектів діяльності Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників та здійснити оцінку його фінансово-економічної діяльності; дослідити характеристики та проаналізувати тенденції розвитку діяльності Центру у сфері надання освітніх послуг, спрямованих на перекваліфікацію та підвищення професійних навичок працівників державної служби; провести аналіз методів та принципів професійного навчання державних службовців за кордоном з метою визначення можливих застосовних практик для України; розробити пропозиції щодо покращення системи навчання, додаткової освіти та розвитку професійних навичок державних службовців в рамках реформ. Об’єктом дослідження є даної випускної кваліфікаційної роботи є система підвищення кваліфікації державних службовців в Україні. The purpose of the paper is to conduct a deep analysis and provide a scientific rationale for ways to improve the system of professional development for civil servants in the complex socio-political context of Ukraine today. To achieve this goal, the following tasks were set in the paper: to analyze the system of training for civil servants in Ukraine, to conduct a review of the key aspects of the activities of the Center for Retraining and Professional Development of Workers and assess its financial and economic activities, to study the characteristics and analyze the trends in the development of the Center's activities in the field of educational services aimed at retraining and professional development of civil servants, to analyze the methods and principles of professional training of civil servants abroad in order to identify possible applicable practices for Ukraine, and to develop proposals for improving the training system, additional education, and the development of professional skills of civil servants within the framework of reforms. The object of the research in this final qualifying paper is the system of professional development of civil servants in Ukraine.
Improving the qualifications of civil servants in the context of the implementation of reforms in Ukraine
Keywords: державні службовці; підвищення кваліфікації; державна служба; система підготовки; civil servants; professional development; public service; training system