Інституційні аспекти розвитку сучасної міжнародної торгівлі - Колесник, Олег Борисович; Kolesnyk, Oleh (ЦНТУ, 2024)
У кваліфікаційній роботі доведено, що формування інститутів, які є одночасно і чинниками, і наслідками даного процесу, є логічним наслідком сучасних трендів світових політичних й економічних процесів, таких як інтернаціоналізація й інтернаціоналізація національних економік. Глобальна інституціоналізація міжнародної торговельної системи є закономірним й незворотнім, але не лінійним процесом. На основі ретроспективного аналізу було виділено чотири етапи глобальної інституціоналізації міжнародної торговельної системи залежно від появи якісно нових змін в процесі трансформації інституційного глобального середовища. Це дозволило визначити головні досягнення, проблеми й шляхи завершення Дохійського раунду переговорів і переходу до нового (V) етапу глобальної інституціоналізації міжнародної торговельної системи. Це може призвести або до більшої опори на СОТ як єдину платформу для країн, що розвиваються, для відстоювання своїх інтересів, або до збільшення кількості й ролі регіональних торговельних угод, що може частково нівелювати вплив країн, що розвиваються, на характер торговельних правил й формування дворівневої міжнародної торговельної системи. Проведений аналіз дозволив запропонувати методологічну базу для вимірювання впливу глобальної інституціоналізації в контексті ролі СОТ й створених в її рамках регіональних торговельних угод (РТУ) на зовнішню торгівлю країн. The qualification work proves that the formation of institutions, which are both factors and consequences of this process, is a logical consequence of modern trends in world political and economic processes, such as internationalization and internationalization of national economies. Global institutionalization of the international trading system is a natural and irreversible, but not linear process. Based on a retrospective analysis, four stages of global institutionalization of the international trading system were identified depending on the emergence of qualitatively new changes in the process of transformation of the institutional global environment. This made it possible to identify the main achievements, problems and ways to complete the Doha Round of negotiations and transition to a new (V) stage of global institutionalization of the international trading system. This may lead either to greater reliance on the WTO as a single platform for developing countries to advocate for their interests, or to an increase in the number and role of regional trade agreements, which may partially offset the influence of developing countries on the nature of trade rules and the formation of a two-tier international trading system. The analysis provided a methodological basis for measuring the impact of global institutionalization in the context of the role of the WTO and the regional trade agreements (RTAs) created within its framework on countries' foreign trade.
Institutional Aspects of the Modern International Trade Development
Keywords: інституції; СОТ; міжнародна торгівля; регіональні торговельні угоди; зовнішньоторговельні відносини; міжнародна інтеграція; institutions; WTO; international trade; regional trade agreements; foreign trade relations; international integration