Повышение эффективности приработки ресурсоопределяющих спряжений транспортных средств - Замота, Т. Н.; Замота, Т. М.; Zamota, Taras (КНТУ, 2015)
Применение метода электрохимико-механической приработки(ЭХМП) позволяет ускорить приработку, исправлять макрогеометрию деталей трибосопряжений, приспосабливать поверхности трения. Разработка научных основ метода ЭХМП деталей с макрогеометрическими отклонениями с возможностью управления процессом является безусловно актуальной проблемой. ЭХМП основных сопряжений деталей ТС машин является высокоэффективным процессом приработки поверхностей, в котором кроме механического действия, процесс приработки ускоряется за счет электрохимических процессов. В статье с позиций основных положений теории электрохимических процессов, теории износоконтактного взаимодействия смазанных поверхностей, гидродинамической теории трения, особенностей электрохимико-механической приработки трущихся поверхностей деталей, проанализированы закономерности приработки основных сопряжений, от которых зависит ресурс машин. Выяснены возможности управления процессом приработки и состояниями трущихся поверхностей деталей. Застосування методу електрохіміко-механічного припрацювання (ЕХМП) дозволяє прискорити припрацювання, виправляти макрогеометрію деталей трибосопряжень, пристосовувати поверхні тертя. Розробка наукових основ методу ЕХМП деталей з макрогеометричними відхиленнями з можливістю управління процесом є безумовно актуальною проблемою. ЕХМП основних сполучень деталей машин є високоефективним процесом припрацювання поверхонь, в якому окрім механічної дії, процес припрацювання прискорюється за рахунок електрохімічних процесів. У статті з позицій основних положень теорії електрохімічних процесів, теорії зносоконтактної взаємодії змащених поверхонь, гідродинамічної теорії тертя, особливостей електрохіміко-механічного припрацювання поверхонь деталей, що труться, проаналізовані закономірності припрацювання основних спряжень, від яких залежить ресурс машин. З'ясовані можливості управління процесом припрацювання і станами поверхонь деталей, що труться. Application of method of electrochemica-mechanical running-in (ECMR) allows to accelerate ofrunningin, to correct macrogeometry of details of triboconjugations, to adjust the surfaces of friction. Development of scientific bases of method of ECMR of details with macrogeometrical rejections with possibility of process control is surely the issue of the day. ECMR of basic connections of details of machines is the high-efficiency process of running-in surfaces, in which except a mechanical action, the process of running-in is accelerated due to electrochemical processes.In the article from positions of substantive provisions of theory of electrochemical processes, theory of wear contactinteraction of the smeared surfaces, hydrodynamic theory of friction, features of electrochemical-mechanical running-in surfaces of details which are ground, analysed conformities to law of running-in of basic conjugations which the resource of machines depends on. Found out possibilities of control process of running-in and conditions of surfaces of details which are ground.
Підвищення ефективності припрацювання ресурсообумовлюючих сполучень транспортних засобів
Increase of efficiency of running-in of conjugations which are determinating the sevice life of transport vehicles
Keywords: приработка; электрохимико-механическая приработка; сопряжения; ресурс машин; транспортные средства; припрацювання; електрохіміко-механічне припрацювання; сполучення; ресурс машин; транспортні засоби; running-in; electrochemical-mechanical running-in; conjugations; resource of machines; transport vehicles