Особливості здійснення державного фінансового контролю в закладах охорони здоров’я - Таран, Андрій Миколайович; Taran, Andriy (ЦНТУ, 2024)
У роботі розглянуто наукові підходи та визначено сутність і зміст термінів «контроль», «державний контроль», «державний фінансовий контроль». Проаналізовано принципи державного фінансового контролю, з’ясовано зміст цього поняття та виявлено, що вони утворюють систему, яка поділяється на універсальні та специфічні принципи. Описано складові елементи системи нормативно-правового регулювання державного фінансового контролю, яка має складну ієрархічну структуру. Проаналізовано специфіку здійснення державного фінансового контролю в медичних установах і організаціях у контексті реформування системи охорони здоров’я України, виявлено його сильні та слабкі сторони. Розглянуто зміни в державному внутрішньому фінансовому контролі під час реформування галузі охорони здоров’я. Оцінено вплив державного фінансового контролю на діяльність досліджуваної установи та виявлено недоліки у державному фінансовому контролі в закладах охорони здоров’я, запропоновано шляхи для вирішення виявлених проблем. The research examines scientific approaches and defines the essence and content of the terms «control», «state control», «state financial control». The principles of state financial control were analyzed, the meaning of this concept was clarified, and it was found that they form a system that is divided into universal and specific principles. The constituent elements of the regulatory system of state financial control, which has a complex hierarchical structure, are described. The specifics of the implementation of state financial control in medical institutions and organizations in the context of reforming the health care system of Ukraine were analyzed, its strengths and weaknesses were identified. Changes in the state internal financial control during the reform of the health care industry are considered. The impact of state financial control on the activities of medical institutions was assessed, deficiencies in state internal financial control in health care institutions were identified, and ways to solve the identified problems were proposed.
Peculiarities of state financial control in health care institutions
Keywords: державний фінансовий контроль; внутрішній аудит; кошти; реформування; охорона здоров’я; галузь охорони здоров’я; state internal financial control; internal audit; means; reforming; health care industry; healthcare branch