Моніторинг автоматизованих систем обліку та контролю електроспоживання для оптимізації енергозбереження в системах електропостачання побутових споживачів - Голубовський, Дмитро Андрійович; Holubovskyi, Dmytro (ЦНТУ, 2025)
Мета роботи – підвищення енергоефективності систем електропостачання побутових споживачів шляхом впровадження автоматизованих систем моніторингу, обліку та контролю електроспоживання на базі сучасних цифрових технологій Smart Metering. У роботі розглянуто технічну архітектуру систем Smart Metering, особливості зв’язку між Smart-лічильниками, маршрутизаторами та центром обробки даних. Запропоновано алгоритм збору, передачі й обробки інформації про споживання електроенергії в режимі реального часу. Проведено аналіз енергозберігаючих заходів, зокрема впровадження систем поквартирного зонального тарифування, використання датчиків руху для автоматичного керування освітленням, а також smart-реле для контролю навантаження. Розраховано економічну ефективність цих заходів для типового під’їзду багатоквартирного будинку у місті Кропивницькому. Згідно з результатами розрахунків, очікуване скорочення електроспоживання становить до 15–18 %, а термін окупності проєкту – 2,5–3 роки. The purpose of the work is to increase the energy efficiency of electricity supply systems of household consumers by implementing automated systems of monitoring, accounting and control of electricity consumption based on modern digital technologies Smart Metering. The work considers the technical architecture of Smart Metering systems, the features of the connection between Smart meters, routers and the data processing center. An algorithm for collecting, transmitting and processing information on electricity consumption in real time is proposed. An analysis of energy-saving measures was conducted, including the implementation of apartment-based zonal tariff systems, the use of motion sensors for automatic lighting control, and smart relays for load control. The economic efficiency of these measures was calculated for a typical entrance of an apartment building in the city of Kropyvnytskyi. According to the results of the calculations, the expected reduction in electricity consumption is up to 15–18%, and the project payback period is 2.5–3 years.
Monitoring of automated electricity consumption metering and control systems to optimize energy conservation in the power supply systems of domestic consumers
Keywords: енергозбереження; автоматизований облік; побутові споживачі; електробезпека; цифровізація; енергоефективність; energy saving; Smart Metering; automated accounting; Smart IMS; household consumers; electrical safety; digitalization; energy efficiency