Фазова модель процесу поширення мікроструктур екпоксикомпозитів із дисперсним наповнювачем - Добротвор, І. Г.; Стухляк, П. Д.; Букетов, А. В.; Мороз, К. М. (КНТУ, 2008)
Запропонована модель осциляції поширення зовнішніх поверхневих шарів, що відображає динаміку формування мікроструктур при зшиванні епоксидних композитних матеріалів. Встановлено, що залежно від фізичної і хімічної природи введеного у епоксидний олігомери наповнювача на різних етапах зшивання матеріалів, формуються зовнішні поверхневі шари різного об’єму. Використовуючи експериментальні резуль-тати досліджень і математичну модель можна цілеспрямовано керувати експлуатаційними характеристиками епоксикомпозитів. The model of oscillation distributions of external layers which gives the chance to understand the formation dynamics of microstructures at sewing of epoxycomposites is constructed. It is established, that depending on the physical and chemical nature of entered filler at different sewing stages of materials, external layers with different sizes are formed. On the basis of the received experimental results and the received mathematical model it is possible to supervise purposefully over operational characteristics of epoxycomposites.
Keywords: еплксидні композитні матеріали; керування експлуатаційними характеристиками; поверхневі шаои; динаміка формування мікроструктур; осціляція зовнішніх поверхневих шарів