Розробка методики проектування системи електропостачання промислового району з впровадженням інноваційних технологій у високовольтних мережах - Оршлетт, Данило Олександрович; Orshlett, Danylo (ЦНТУ, 2025)
Магістерська робота присвячена розробці та обґрунтуванню методики проектування системи електропостачання промислового району з урахуванням сучасних тенденцій розвитку енергетичної галузі, впровадженням інноваційних технічних рішень та цифрових технологій у високовольтних мережах. У дослідженні розглядаються питання формування електричних навантажень, вибору оптимальних схем електропостачання, визначення номінальних напруг, вибору силових трансформаторів, аналізу потоків активної та реактивної потужності, а також застосування керованих компенсаційних пристроїв і систем гнучкого управління режимами. Розроблено рекомендації щодо впровадження інноваційних технологій у високовольтних мережах: систем стабілізації напруги, адаптивної компенсації реактивної потужності, автоматизованих систем контролю та управління режимами (Smart Grid), які забезпечують зменшення втрат, покращення якості електроенергії та підвищення стійкості мережі. The master's thesis is devoted to the development and justification of a methodology for designing an industrial district power supply system taking into account modern trends in the development of the energy industry, the introduction of innovative technical solutions and digital technologies in high-voltage networks. The study considers the issues of forming electrical loads, choosing optimal power supply schemes, determining rated voltages, choosing power transformers, analyzing active and reactive power flows, as well as the use of controlled compensation devices and flexible mode control systems. Recommendations have been developed for the implementation of innovative technologies in high-voltage networks: voltage stabilization systems, adaptive reactive power compensation, automated mode control and management systems (Smart Grid), which ensure reduced losses, improved electricity quality, and increased network stability.
Development of a methodology for designing power supply systems for industrial areas with the introduction of innovative technologies in high-voltage networks
Keywords: електропостачання; високовольтні мережі; промисловий район; компенсація; трансформатор; картограма навантажень; енергоефективність; проектування мереж; power supply; high-voltage networks; industrial area; FACTS; compensation; transformer; load map; energy efficiency; Smart Grid; network design