Механізація вирощування ячменю з модернізацією зерноочисної машини загального призначення - Мгдесян, Артур Самвелович; Mhdesian, Artur (ЦНТУ, 2024)
В роботі виконано аналіз біологічно-технологічних особливостей та методологічно-наукових досліджень вирощування ячменю, що дозволило розробити технологічну карту, де проведено обґрунтовану комплексну механізації всіх технологічних процесів його вирощування. З метою належної підготовки зерносуміші до зберігання чи подальшої переробки запропоновано використати післязбиральну обробку ячменю на зерноочисно-сушильному комплексі. Виконані технологічні розрахунки операцій післязбирального обробітку, що дозволили встановити необхідну кількість та продуктивність обладнання комплексу з дотриманням якісних показників та агростроків виконання операцій на зерносушильному комплексі. Відповідно до встановлених напрямків подальшого розвитку ЗОМ загального призначення запропоновано модернізувати зерноочисну машину типу ОВС шляхом підвищення ефективності аспіраційної системи за рахунок зменшення її завантаженості грубими домішками внаслідок їх попереднього видалення. Для попереднього видалення грубих домішок запропоновано використати скальператорне решето, розміщене перед приймальною камерою аспіраційної системи. In the work, an analysis of biological-technological features and methodological-scientific studies of barley cultivation was performed, which made it possible to develop a technological map, where a justified complex mechanization of all technological processes of its cultivation was carried out. In order to properly prepare the grain mixture for storage or further processing, it is proposed to use the post-harvest processing of barley at the grain cleaning and drying complex. Technological calculations of post-harvest processing operations were carried out, which made it possible to establish the required quantity and productivity of the equipment of the complex in compliance with quality indicators and agro-terms of operations at the grain drying complex. In accordance with the established directions for the further development of the general-purpose ZOM, it is proposed to modernize the OVS-type grain cleaning machine by increasing the efficiency of the aspiration system by reducing its loading with coarse impurities as a result of their previous removal. For the preliminary removal of coarse impurities, it is suggested to use a scalper sieve placed in front of the receiving chamber of the aspiration system.
Mechanisation of barley cultivation with modernisation of a general purpose grain cleaning machine
Keywords: вирощування ячменю; післязбиральна обробка; очищення зерносуміші; barley cultivation; the post-harvest processing; grain cleaning