Щодо інтерпретації складок одягу на монетах Русі - Артюхін, О.; Бойко-Гагарін, А.; Artyukhin, A.; Boyko-Gagarin, A. (ЦНТУ, 2025)
У статті проаналізовано зображення великих князів Русі на монетах, зокрема декоративні елементи їхнього одягу та княжі знаки, що дозволяє уточнити інтерпретацію графічних деталей на срібляниках VIII–XII століть. Запропоновано нове тлумачення ліній та крапок на монетах як орнаментів золотими нитками або напівдорогоцінними елементами замість традиційних трактувань як складок одягу чи кольчуги. The article analyses images of the Grand Princes of Rus on coins, in particular decorative elements of their clothing and princely insignia, which allows for a more accurate interpretation of graphic details on silver coins from the 8th to 12th centuries. A new interpretation of the lines and dots on coins as ornaments made of gold thread or semi-precious elements is proposed, instead of the traditional interpretations as folds of clothing or chain mail.
On the interpretation of clothing folds on Rus coins
Keywords: монети Русі; великі князі; княжі знаки; декоративні елементи; coins of Rus; grand dukes; princely insignia; decorative elements