Зменшення металомісткості штампового оснащення в умовах дрібносерійного виробництва - Сергенчук, Богдан Серафімович; Sergenchuk, Bogdan (ЦНТУ, 2025)
Метою роботи є зменшення металомісткості штампового оснащення в умовах дрібносерійного виробництва. Актуальність роботи зумовлена високою часткою витрат на проектування, виготовлення та налагодження індивідуальних штампів із власними штамповими блоками, а також значними простоями пресового обладнання при частих переналагодженнях. В роботі виконано аналітичний огляд існуючих конструкцій штампових блоків і систем кріплення, сформовано вимоги до стаціонарного блока та механізмів затиску. Розроблено конструкцію блока з механізмом затиску пакетів на основі ексцентрикового валу з круговим шатуном, а також типові робочі пакети штампового оснащення. Практична цінність роботи полягає в тому, що запропонований стаціонарний блок і механізм швидкознімного кріплення можуть бути безпосередньо впроваджені в інструментальному господарстві підприємств. Запропоновані конструкторські рішення можуть бути використані як типові при модернізації існуючих штампів, а також як основа для уніфікації та стандартизації штампового оснащення в умовах дрібносерійного виробництва. The aim of the work is to reduce the metal content of die equipment in small-scale production. The relevance of the work is due to the high share of costs for the design, manufacture and adjustment of individual dies with their own die blocks, as well as significant downtime of press equipment during frequent readjustments. The work provides an analytical review of existing designs of die blocks and fastening systems, and the requirements for a stationary block and clamping mechanisms are formulated. The design of a block with a package clamping mechanism based on an eccentric shaft with a circular connecting rod, as well as typical working packages of die equipment, have been developed. The practical value of the work lies in the fact that the proposed stationary block and quick-release fastening mechanism can be directly implemented in the tooling of enterprises. The proposed design solutions can be used as typical ones when modernizing existing dies, as well as basis for unification and standardization of die equipment in small-scale production
Reducing the metal content of stamping equipment in small-batch production
Keywords: дрібносерійне виробництво; листове штампування; штамповий блок; пакет штампа; швидкознімне кріплення; круговий шатун; пневмопривід; зусилля затиску; металомісткість; техніко-економічне обґрунтування; практична реалізація; small-batch production; sheet-metal stamping; die set; die package; quick-change clamping; circular connecting rod; pneumatic drive; clamping force; material consumption; techno-economic assessment; industrial applicability