Дослідження напружено-деформованого стану плитного фундаменту під час гідратації в’яжучого - Кнуров, Богдан Миколайович; Knurov, Bohdan (ЦНТУ, 2024)
Магістерська робота присвяченя дослідженню термодинамічних процесів, що протікають в процесі тужавлення бетону значного об’єму. Встановлено, що даний термодинимічний процес інтенсивно триває до 10 діб та має п’ять стадій з двома сплесками підвищення температури до 45…50°С. Встановлено, що на величину виділенної температури мають вплив: тип цементу, кількість цементу, величина помолу, водо/цементне співвідношення, початкова температура суміші, наявність/відсутність прискорювачів/уповільнювачів тверднення бетону. Процес тужавлення бетону супроводжується виникненням напружено-деформованого стану під час нерівномірного охолодження, що може сприяти виникненню наскрісних тріщин. Зусилля що при цьому виникають, у деяких випадках, перевищують нормативний опір арматури класу А500. В роботі розроблено алгоритм розрахунку температурних полів залізобетонних фундаментів у програмному комплексі Ansys. The master's thesis is devoted to the study of thermodynamic processes occurring during the hardening of concrete of a significant volume. It was established that this thermodynamic process lasts intensively for up to 10 days and has five stages with two bursts of temperature increase up to 45...50°С. It was established that the following factors influence the value of the selected temperature: type of cement, amount of cement, amount of grinding, water/cement ratio, initial temperature of the mixture, presence/absence of accelerators/retarders of concrete hardening. The hardening process of concrete is accompanied by the emergence of a stress-deformed state during uneven cooling, which can contribute to the appearance of transverse cracks. The resulting forces, in some cases, exceed the normative resistance of the A500 class armature. The work developed an algorithm for calculating the temperature fields of reinforced concrete foundations in the Ansys software complex.
Study of the stress-strain state of a slab foundation during binder hydration
Keywords: усадка; нерівномірне охолодження; теплопередача; shrinkage; uneven cooling, heat transfer