Податкова політика Російської імперії в Україні в дореформений період - Орлик, В. М. (Імекс-ЛТД, 2007)
У монографії розглядається історія податкової політики Російської імперії в українських губерніях з кінця XVIII ст. до 1861 р. Автор, на тлі складних і часто непослідовних дій російської влади, комплексно досліджує становлення та діяльність основних інститутів реалізації цієї політики, взаємозв’язок соціально-економічного стану імперії Романових із оподаткуванням населення. Простежується еволюція взаємовідносин Санкт-Петербургу й українських регіонів у фіскальній галузі, поширення на їхні терени російських податкових статей, особливості різних видів оподаткування в українських губерніях, їх станові, етнічні й регіональні складові податкової політики Російської імперії. Книга є першим в українській історіографії спеціальним дослідженням державного та місцевого оподаткування населення українських губерній в дореформений період. Монографія розрахована на науковців, викладачів, студентів і всіх, хто цікавиться історією України та Російської імперії.
Keywords: податок; податкова політика; Російська імперія; податний інспектор; оподаткування; імперська політика; фіскальна політика; види оподаткування; історіографія; оподаткування населення