Проектування системи електропостачання заводу хімічної продукції - Ніколаєв, Олександр Анатолійович; Nikolaiev, Oleksand (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі вирішувалося завдання щодо проектування електропостачальної системи для заводу хімічної промисловості. Проведено аналіз особливостей функціонування хімічного виробництва, визначено структуру електричних навантажень та побудовано добові графіки споживання електроенергії, визначені силові та освітлювальні навантаження у мережах до і вище 1000 В. Виконано розрахунки режимів реактивної потужності, що дозволило оптимізувати вибір компенсуючих пристроїв для забезпечення зменшення втрат енергії, підвищення коефіцієнта потужності та стабілізацію напруги на шинах. На основі навантажень і характеристик споживачів здійснено вибір кількості та номінальної потужності силових трансформаторів із врахуванням резервування, коефіцієнтів навантаження та надійності. Розраховано струми короткого замикання у вузлових точках мережі, що дало змогу здійснити обґрунтований вибір високовольтного комутаційного обладнання з урахуванням вимог електродинамічної та термічної стійкості. Запропоновані технічні рішення забезпечують надійне функціонування хімічного виробництва у штатних та аварійних режимах роботи, мінімізуючи ризики перерв у подачі електроенергії та технічні втрати. The qualification work solved the problem of designing a power supply system for a chemical products plant. The features of the functioning of chemical production were analyzed, the structure of electrical loads was determined and daily electricity consumption schedules were built, power and lighting loads in networks up to and above 1000 V were determined. Calculations of reactive power modes were performed, which allowed optimizing the selection of compensating devices to ensure reduction of energy losses, increase of power factor and stabilization of voltage on the buses. Based on the loads and characteristics of consumers, the number and nominal power of power transformers were selected, taking into account redundancy, load factors and reliability. Short-circuit currents were calculated at the nodal points of the network, which made it possible to make a reasonable selection of high-voltage switching equipment taking into account the requirements of electrodynamic and thermal stability. The proposed technical solutions ensure reliable operation of chemical production in normal and emergency operating modes, minimizing the risks of power outages and technical losses.
Design of the power supply system for a chemical products plant
Keywords: електричні навантаження; система електропостачання; високовольтна електромережа; реактивна потужність; короткі замикання; electrical loads; power supply system; high-voltage power grid; reactive power; short circuits