Постанова задачі мультиагентського моделювання інституціонального розвитку національного ринку праці - Сибірцев, В. В.; Sybirtsev, V. (ПДАБА, 2014)
Статтю присвячено розгляду актуальної наукової проблеми формування інституціонального підґрунтя розвитку національного ринку праці та висвітленню напрямків її вирішення, заснованих на здійсненні мультиагентського моделювання. Відмінність авторських пропозицій від загальноприйнятих підходів полягає в орієнтації мультиагентської системи не стільки на оптимізацію попиту й пропозиції робочої сили, скільки на її використання для визначення норм та правил поведінки учасників ринку праці. Для цього виділено структурні елементи ринку праці, формалізовані у вигляді інтелектуальної карти та представлені у взаємозв’язку з відповідними елементами інституціональної матриці. Така матриця виступає регламентом державного регулювання ринку праці. Здійснено постанову завдання опису ринку праці як рівноважної обчислювальної моделі (CGE-моделі) взаємодії агентів, виділених для учасників ринку праці. Програмна реалізація поставленої задачі дозволить формувати сценарії інституціонального розвитку ринку праці, вибір між якими пропонується розглядати як встановлення стратегічних орієнтирів для відповідних органів державної влади. The article examines the actual scientific problem which connected with institutional framework of the national labor market development. The article contains some direction of solving this problem which proposed by the author and oriented to multiagency approach using. The copyright difference of author offers from the conventional approach lies on the orientation of multiagency system not only to optimize the demand and supply at labor market. The article proves the necessity of using multiagency approach for norms and rules of the labor market member definition and regulation. For this purpose, the article highlighted the structural elements of the labor market. This element formalized in the mind-map form, presented as a part of the institutional matrix and viewed as the rules of labor market state regulation. The article tasked to describing the labor market as an equilibrium computer model of interaction between agents allocated to members of the labor market. Software implementation of this task will generate scripts for institutional development of the labor market. The choosing between this scripts we propose to regarded as establishing strategic guidelines for the relevant public authorities.
The problems setting of national labor market institutional development multiagency modeling
Keywords: ринок праці; агент; мультиагентська система; людські ресурси; державне регулювання; інституціоналізація взаємодії; labor market; agent; multi-agency system; human resources; government regulation; institutionalization of interaction