Агробізнес України в умовах воєнного стану та інструменти для забезпечення його раціонального функціонування - Лисенко, А. М. (ЦНТУ, 2022)
Агробізнес – важлива ланка економіки України, складова механізму забезпечення її конкурентоздатності, інструмент виходу на зовнішній ринок продовольства. Розглянуто інструменти, які забезпечують функціонування агробізнесу України в складних умовах: нормативно-правове регулювання та його моніторинг, система аналітичного забезпечення; оцінка власного бізнесу з позицій платоспроможності; захист земельних ділянок від рейдерських захоплень; ретельна перевірка партнерів по бізнесу, контроль судових процесів та моніторинг репутації суб'єктів господарювання. Підтверджено, що раціональне функціонування агробізнесу в умовах воєнного стану залежить від вміння систематизувати та аналізувати інформацію, оперативно реагувати на ситуацію та ухвалювати рішення, максимально враховуючи вимоги законодавства та чинники ризику.
Keywords: агробізнес; воєнний стан; інструменти; раціональне функціонування; нормативно-правове регулювання; оцінка бізнесу; рейдерські захоплення; партнери по бізнесу; моніторинг; аналітичне забезпечення