Зниження шкідливих викидів тракторних дизелів застосуванням присадок до палив у КАТП «Агробудавтосервіс» м. Кропивницький - Кашталян, Нікіта Андрійович; Kashtalian, Nikita (ЦНТУ, 2024)
В роботі оцінено перспективи розширення виробничої діяльності підприємства та визначено найбільш перспективні напрямки його реорганізації; обґрунтована актуальність виконання досліджень, сформовано їх мету, об'єкт, предмет та задачі, що потребують розв’язання. Досліджено оціночні параметри токсичності відпрацьованих газів дизельних ДВЗ й ефективності застосування паливних присадок для зниження токсичності дизельних ДВЗ. Виконані експериментальні дослідження екологічних та економічних показників дизельних ДВЗ при роботі на паливах із базовими присадками. Встановлені теоретичні передумови ефективності застосування присадок до палива даного типу для зниження токсичності й димності відпрацьованих газів дизельних ДВЗ та підтверджуючі результати експериментальних досліджень ефективності дії розроблених присадок. The paper assesses the prospects for expanding the production activities of the enterprise and identifies the most promising areas for its reorganization; justifies the relevance of the research, formulates its goal, object, subject and tasks that need to be solved. The estimated parameters of the toxicity of diesel ICE exhaust gases and the effectiveness of the use of fuel additives to reduce the toxicity of diesel ICEs have been studied. Experimental studies of the environmental and economic indicators of diesel ICEs when operating on fuels with basic additives have been carried out. Theoretical prerequisites for the effectiveness of the use of additives to fuel of this type to reduce the toxicity and smoke of diesel ICE exhaust gases and confirm the results of experimental studies of the effectiveness of the developed additives have been established.
Reducing harmful emissions from tractor diesel engines by using fuel additives at the Agrobudavtoservice Agricultural Technical and Commercial Enterprise in Kropyvnytskyi
Keywords: шкідливі викіди; дизель; присадка; harmful emissions; diesel; additive