Розробка системи електропостачання агропромислових споживачів смт Голованівськ - Головатий, Юрій Олександрович; Holovatyi, Yurii (ЦНТУ, 2023)
Бакалаврська робота присвячена розробці система електропостачання агропромислових споживачів с.м.т. Голованівськ. Розраховані електричні навантаження підприємств району: загальне активне навантаження склало 2545 кВт, а реактивне – 2421 кВар без урахування компенсації. Найбільш оптимальним є варіант живлення споживачів району кабельними лініями 10 кВ із спорудженням ЦРП. Це пояснюється відносно невеликою потужністю споживачів. Обчислені режими реактивної потужності системи електропостачання, обрані компенсуючи пристрої. Так, загальна потужність батарей конденсаторів 0,4 кВ складає 1132 кВар, а 10 кВ – 900 кВар. Для промислових споживачів використані трансформатори типу ТМ630, а для агропромислових споживачів ТМ250. Спеціальний розділ кваліфікаційної роботи включає в себе розробку системи електрозбереження на агропромислових підприємствах, як на стадії проектування так і на стадії експлуатації. Детально розглянуто економію електроенергії при експлуатації трансформаторів, асинхронних двигунів. Суттєву економію електроенергії дає застосування компенсації реактивної потужності в системі електропостачання. Розглянуто вплив якості електричної енергії на ефективність роботи системи електропостачання. The bachelor's thesis is devoted to the development of the electricity supply system for agro-industrial consumers of the Golovanivsk. The calculated electrical loads of the district's enterprises: the total active load was 2545 kW, and the reactive load was 2421 kVar without compensation. The most optimal option is the option of supplying consumers of the district with 10 kV cable lines with the construction of the DSR. This is explained by the relatively small capacity of consumers. Calculated modes of reactive power of the power supply system, selected by compensating devices. Thus, the total capacity of 0.4 kV capacitor banks is 1132 kVar, and 10 kV - 900 kVar. Transformers of the TM630 type were used for industrial consumers, and TM250 for agro-industrial consumers. The special section of the qualification work includes the development of the power saving system at agro-industrial enterprises, both at the design stage and at the operation stage. Energy saving during the operation of transformers and asynchronous motors is considered in detail. The use of reactive power compensation in the power supply system provides significant savings in electricity. The influence of the quality of electric energy on the efficiency of the power supply system is considered.
Development of the electricity supply system for agro-industrial consumers of Holovanivsk town
Keywords: агропромислові споживачі; електричні навантаження; компенсація реактивної потужності; вибір електричного обладнання; система електрозбереження; agro-industrial consumers; electrical loads; compensation of reactive power; choice of electrical equipment; power saving system