Модернізація системи енергозабезпечення станції водоочистки шляхом застосування біогазової установки - Конюх, Богдан Олександрович; Koniukh, Bohdan (ЦНТУ, 2024)
Кваліфікаційна робота складається з пояснювальної записки та графічної частини. Пояснювальна записка займає 77 сторінок і включає 10 рисунків, 15 таблиць та 1 презентацію. У сучасний період, із зростанням населення та обсягів виробництва, набуває актуальності проблема очистки стічних вод. Станції аерації, що використовуються для цього, є вкрай енергозатратними та великими споживачами електроенергії. Також важливою є проблема утилізації осаду стічних вод, яка призводить до негативного екологічного впливу та додаткових фінансових витрат. Виробництво біогазу з осаду може стати ефективним рішенням цих проблем. Мета магістерської дисертації полягає в розробці біогазової станції, що базується на осадах стічних вод, для забезпечення енергією водоочисної станції. Завдання дослідження включають: Аналіз осаду стічних вод як сировини для виробництва біогазу; Вивчення процесу метанового бродіння; Аналіз технологічного процесу виробництва біогазу; Розрахунок технічних параметрів біогазової установки та потенційного обсягу генерації біогазу; Об’єктом дослідження є забезпечення енергією водоочисної станції за допомогою біогазової установки. Предметом дослідження є виробництво біогазу з осаду стічних вод для енергозабезпечення водоочисної станції шляхом спалювання біогазу. The thesis consists of an explanatory note and graphics. The explanatory note occupies 77 pages and includes 10 figures, 15 tables, and 1 presentation. In the modern period, with the growth of population and production volumes, the problem of wastewater treatment is becoming more urgent. Aeration stations used for this purpose are extremely energy intensive and large consumers of electricity. Also important is the problem of sewage sludge disposal, which leads to negative environmental impacts and additional costs. Biogas production from sludge can be an effective solution to these problems. The purpose of the master's thesis is to develop a biogas plant based on sewage sludge to provide energy for a wastewater treatment plant. The research objectives include: Analysis of sewage sludge as a raw material for biogas production; Study of the methane fermentation process; Analysis of the technological process of biogas production; Calculation of the technical parameters of the biogas plant and the potential amount of biogas generation. The object of research is providing energy to the wastewater treatment plant using a biogas plant. The subject of the research is the production of biogas from sewage sludge for energy supply of the wastewater treatment plant by burning biogas.
Modernisation of the energy supply system of a water treatment plant by using a biogas plant
Keywords: альтернативні джерела енергії; біогазова установка; системи енергозабезпечення; очисні споруди; renewable energy sources; biogas plant; energy supply systems; wastewater treatment facilities