Українська етноантропологія початку ⅩⅩ ст. - Головата, О. О. (ЦНТУ, 2021)
У тезах встановлено, що матеріали досліджень 20-х рр. ⅩⅩ ст. внесли виразні доповнення до характеристики расових особливостей українців Ф. Вовка. А. Носов, С. Руденко, І. Раковський виділили окремі антропологічні типи в складі українського народу, протиставивши тезі Ф. Вовка про однорідність антропологічного типу українців тезу про змішаний характер останнього. Разом з тим послідовники Ф. Вовка обминули іншу його важливу тезу про існування етнічного ядра та периферії – це було проявом того, що ревізія народницьколінгвістичної концепції не була всеохоплюючою чи хоча б послідовною.
Keywords: антропологічний тип українців; український народ; Ф. Вовк; етнос; етнічне ядро