Управління інвестиційним процесом при формуванні конкурентних переваг підприємства (на прикладі Спортивний клуб «СК-Ятрань» дочірнє підприємство фірми «Віватон», м. Кропивницький) - Українцев, Владислав Анатолійович; Ukraintsev, Vladyslav (ЦНТУ, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретико-методологічних засад управління інвестиційною діяльністю та оцінці її впливу на конкурентоспроможність підприємств. Метою роботи є визначення шляхів удосконалення інвестиційної діяльності для підвищення ефективності та конкурентних переваг підприємства «СК-ЯТРАНЬ» ДП фірми «ВІВАТОН». У першому розділі розглядаються сутність інвестицій, нормативне регулювання їх відображення у фінансовій звітності, сучасні підходи до управління інвестиційними процесами та проблемні аспекти контролю як функції системи управління. Особлива увага приділена теорії забезпечення конкурентоспроможності підприємств через оптимізацію інвестиційної діяльності. Другий розділ роботи зосереджений на аналізі інвестиційної діяльності підприємства «СК-ЯТРАНЬ» ДП фірми «ВІВАТОН». Проведено характеристику підприємства, аналіз ефективності його господарської діяльності, оцінку конкурентоспроможності, ймовірності банкрутства та діагностику кризових явищ. Розглянуто сутність і напрями формування інвестиційної стратегії підприємства, зокрема в контексті вирощування грибів «шиітаке», та виконано розрахунок ефективності інвестицій у цей напрям. Третій розділ присвячений розробці напрямів розвитку інвестиційної діяльності підприємства. Запропоновано заходи з удосконалення інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту та фінансового контролю інвестиційної діяльності в системі управління підприємства. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій підвищення ефективності інвестиційної діяльності підприємств з метою забезпечення їх конкурентоспроможності. The qualification work is devoted to the study of the theoretical and methodological principles of investment management and the assessment of its impact on the competitiveness of enterprises. The purpose of the work is to determine ways to improve investment activities to increase the efficiency and competitive advantages of the enterprise «SK-YATRAN» of the SE firm «VIVATON». The first section considers the essence of investments, regulatory regulation of their reflection in financial reporting, modern approaches to managing investment processes and problematic aspects of control as a function of the management system. Special attention is paid to the theory of ensuring the competitiveness of enterprises through the optimization of investment activities. The second section of the work focuses on the analysis of the investment activities of the enterprise «SK-YATRAN» of the SE firm «VIVATON». The enterprise is characterized, the effectiveness of its economic activities is analyzed, competitiveness is assessed, the probability of bankruptcy is assessed, and the crisis phenomena are diagnosed. The essence and directions of the formation of the enterprise's investment strategy are considered, in particular in the context of growing shiitake mushrooms, and the calculation of the effectiveness of investments in this direction is performed. The third section is devoted to the development of directions for the development of the investment activity of the enterprise. Measures are proposed to improve the information support of investment management and financial control of investment activity in the enterprise management system. The results of the study can be used to develop strategies for increasing the efficiency of investment activity of enterprises in order to ensure their competitiveness.
Management of the investment process in the formation of competitive advantages of the enterprise
Keywords: інвестиційна діяльність; конкурентоспроможність; управління інвестиціями; фінансовий контроль; інвестиційна стратегія; ефективність інвестицій; кризові явища; investment activity; competitiveness; investment management; financial control; investment strategy; investment efficiency; crisis phenomena