Проєкт автостоянки в м. Черкаси - Завгородній, Едуард Ігорович; Zavgorodnii, Eduard (ЦНТУ, 2025)
Робота складається з архітектурно-будівельної, розрахунково-конструктивної частини, розділу з технології та організації будівництва, а також розділу з охорони праці. В архітектурно-будівельній частині наведено об'ємно-планувальне рішення гаража-стоянки на 200 машиномісць, обгрунтовано архітектурно-конструктивне рішення будівлі. Визначено особливості розташування будівлі, її функціональне зонування та відповідність сучасним нормативним вимогам. У розрахунково-конструктивній частині обгрунтовано вибір несучих конструкцій будівлі, виконано розрахунок залізобетонних колон, плит перекриття та фундаментів. Визначено параметри основних конструктивних елементів із врахуванням діючих навантажень та будівельних норм. Розділ технології та організації будівництва містить визначення послідовності та методів виконання будівельних робіт, підбір необхідної техніки та механізмів, розробку технологічних карт на основні процеси, складання календарного плану будівництва та розробку будівельного генерального плану. У розділі з охорони праці розглянуто законодавчі аспекти безпеки на будівництві, визначено потенційні небезпеки під час виконання робіт, розроблено заходи з мінімізації ризиків, а також забезпечено пожежну безпеку та ефективну систему вентиляції будівлі. Робота містить розрахунки, креслення та схеми, що ілюструють прийняті проектні рішення. Запропонований проєкт відповідає сучасним будівельним нормам, забезпечує безпечну експлуатацію гаража-стоянки та є економічно доцільним для реалізації. The paper consists of architectural and construction, design and engineering parts, a section on construction technology and organisation, and a section on labour protection. In the architectural and construction part, the volume-planning solution of a garage-parking for 200 cars is presented, and the architectural and constructive solution of the building is substantiated. The peculiarities of the building location, its functional zoning and compliance with modern regulatory requirements are determined. In the design and construction part, the choice of the building's load-bearing structures is substantiated, and the calculation of reinforced concrete columns, floor slabs and foundations is performed. The parameters of the main structural elements are determined, taking into account the existing loads and building codes. The section on construction technology and organisation includes determination of the sequence and methods of construction works, selection of necessary equipment and mechanisms, development of flow charts for the main processes, preparation of a construction schedule and development of a construction master plan. The section on labour protection considers the legislative aspects of construction safety, identifies potential hazards during work, develops measures to minimise risks, and ensures fire safety and an efficient ventilation system for the building. The work contains calculations, drawings and diagrams illustrating the design decisions made. The proposed project complies with modern construction standards, ensures the safe operation of the parking garage and is economically feasible to implement.
Project of a parking lot in Cherkasy
Keywords: автостоянка; будівництво; безпека; parking lot; construction; safety