Податок на доходи фізичних осіб у податковому плануванні та прогнозуванні - Бондаренко, Д. (ПДАУ, 2024)
Автор дослідила доходи фізичних осіб як об’єкт оподаткування, розглянула ставки податку, передбачені в Податковому кодексі України, дослідила особливості застосування податкової соціальної пільги. Наголошено, що розглянуті законодавчі аспекти потрібно враховувати у процесі податкового прогнозування та планування ПДФО. Зважаючи на те, що часто управлінські рішення у сфері податкового прогнозування та планування приймаються в умовах ризику або часткової визначеності, пропонується такі ризики враховувати, оскільки, на думку автора, наявний механізм справляння ПДФО не відповідає повною мірою закріпленому на законодавчому рівні принципу соціальної справедливості в оподаткуванні, а базовий розмір ПСП в умовах заниженого рівня ПМП не відповідає реаліям сьогодення.
Keywords: податок на доходи фізичних осіб; податкове планування; податкове прогнозування; ризики