Дослідження можливостей використання відновлювальних джерел енергії в системі енергозабезпечення підприємств малої потужності Кіровоградської області - Бреус, Марина Олегівна; Breus, Maryna (ЦНТУ, 2021)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка, дослідження і аналіз комплексних електроенергетичних систем з відновлювальними та нетрадиційними джерелами енергії для підприємств малої потужності. Був проведений аналіз сучасного стану енергетичної галузі в Україні, порівняння з рівнем використання відновлювальних джерел в світі, проаналізовані енергетичні перспективи для України. Виявлено, що використання нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії є досить перспективним напрямком енергетики. Розроблена комплексна електроенергетична система для підприємств малої потужності з відновлювальними джерелами енергії. Вибране обладнання та розроблена система керування. Техніко-економічний аналіз показав, що застосування таких систем може бути економічно ефективним, що визначається кон‘юнктурою цін на енергоносії, та ступенем надійності ліній електропередачі від енергосистеми. The purpose of the qualification work is the development, research and analysis of integrated power systems with renewable and unconventional energy sources for low-capacity enterprises. An analysis of the current state of the energy sector in Ukraine, a comparison with the level of use of renewable sources in the world, analyzed energy prospects for Ukraine. It was found that the use of non-traditional and renewable energy sources is a very promising area of energy. A comprehensive power system for low-capacity enterprises with renewable energy sources has been developed. Selected equipment and developed control system. Technical and economic analysis has shown that the use of such systems can be cost-effective, as determined by the state of energy prices and the degree of reliability of power lines from the power system.
Research of possibilities of use of renewable energy sources in the system of power supply of the enterprises of small power of the Kirovohrad region
Keywords: відновлювальні джерела енергії; сонячна електростанція; вітроенергетична установка; паливно-енергетичний комплекс; лінії електропередач; renewable energy sources; solar power plant; wind energy installation; fuel and energy complex; power lines