Міжнародна торгівля в умовах збройних конфліктів - Азза, Аліна Анатоліївна; Azza, Alina (ЦНТУ, 2025)
У бакалаврській роботі досліджено теоретико-методологічні основи міжнародної торгівлі, її вплив на економічний розвиток країн у глобалізованому середовищі. Визначено ключові фактори, що формують динаміку світової торгівлі. Особливу увагу приділено аналізу економічних наслідків збройних конфліктів для міжнародної торгівлі, зокрема впливу на виробництво, логістику, інвестиції, валютні ринки, глобальні ланцюги постачання та гуманітарну ситуацію. Проведено кейсовий аналіз окремих країн, які зазнали втрат унаслідок збройних конфліктів. Окремим блоком досліджено сучасні виклики для зовнішньої торгівлі України в умовах воєнного стану, зокрема вплив повномасштабного вторгнення рф. Обґрунтовано стратегічні напрями післявоєнного відновлення торговельної системи України з урахуванням інтеграції в ЄС, реформування логістичної інфраструктури та підтримки експорту. The bachelor’s thesis explores the theoretical and methodological foundations of international trade and its impact on the economic development of countries in a globalized environment. The research identifies key factors shaping the dynamics of global trade. Particular attention is given to analyzing the economic consequences of armed conflicts for international trade, including their influence on production, logistics, investment, currency markets, global supply chains, and the humanitarian situation. A case-based analysis of countries affected by armed conflicts is conducted. A separate section examines current challenges to Ukraine’s foreign trade under martial law, particularly the effects of Russia’s full-scale invasion. Strategic directions for post-war recovery of Ukraine’s trade system are substantiated, with a focus on EU integration, logistics infrastructure reform, and export support.
International Trade in Armed Conflicts
Keywords: міжнародна торгівля; збройний конфлікт; економічна нестабільність; зовнішньоторговельні зв’язки; логістика; економічне відновлення; Україна; інтеграція в ЄС; international trade; armed conflict; economic instability; foreign trade relations; logistics; economic recovery; Ukraine; EU integration