The main directions of improving technical level of gear pumps of agricultural machines - Chernovol, Mikhailo; Kuleshkov, Yuri; Rudenko, Timofey; Krasota, Мikhailo; Черновол, М. І.; Кулєшков, Ю. В.; Руденко, Т. В.; Красота, М. В. (КНТУ, 2015)
The paper presents ways to improve the design of gear pumps and hydraulic drives of modern agricultural machines. The main trends in the increase of technical level of gear pumps are: increase of pressure of hydraulic fluid which is developed by the pump, increase of specific useful capacity, volume efficiency, relief of bearings and decrease of pulsation of instant feed and noise level. Метою роботи було, ґрунтуючись на досвіді проектування шестеренних насосів, визначити основні напрямки розвитку їх конструкцій для подальшого підвищення технічного рівня сільськогосподарської техніки. В процесі досліджень застосовувався критичний аналіз досвіду теоретичних, експериментальних і конструкторських розробок шестеренних насосів сільськогосподарської техніки. Було встановлено, що основними напрямками удосконалення шестеренного насоса є наступні: підвищення тиску робочої рідини, що розвивається насосом, - за рахунок підвищення внутрішнього гідравлічного опору в конструкції шестеренного насоса; підвищення питомого робочого об'єму і потужності - шляхом оптимізації параметрів зубчатого зачеплення і усього вузла, що качає, вцілому, а також за рахунок розвантаження підшипників насоса, що дозволить зменшити габарити, як вузла, що качає, так і насоса вцілому; підвищення коефіцієнта подачі - за рахунок підвищення внутрішнього гідроопору, а також підвищення частоти обертання насоса; зниження пульсації миттєвої подачі і тиску – за рахунок встановлення того, що пульсація подачі і тиску не є неминучим недоліком, пов'язаним з конструктивними особливостями шестеренного насоса, що визначило подальший розвиток конструкції насоса в цьому напрямку шляхом усунення причин виникнення пульсації; зниження шуму в процесі роботи насоса – комплексне багатовимірне завдання, вирішення якого приведе не лише до усунення шуму, але і до істотного підвищення технічного рівня шестеренних насосів сільськогосподарської техніки. Таким чином, були запропоновані основні напрямки подальшого розвитку шестеренних насосів сільськогосподарської техніки, що дозволяють при мінімальних витратах, в рамках традиційних конструкторських схем істотно підвищити технічний рівень шестеренних насосів сільськогосподарської техніки.
Основні напрямки підвищення технічного рівня шестеренних насосів сільськогосподарської техніки
Keywords: gear pump; hydraulic drive; hydraulic machine; шестеренний насос; гідропривід; гідромашина