Нормативно-правове забеспечення надійності функціонування транспортних систем в Україні - Аулін, В. В.; Голуб, Д. В. (ЖДТУ, 2016)
У ряді зарубіжних країн давно склалася практика нормування вимог до надійності автомобільних перевезень, й вона досягла високого рівня. Недотримання норм надійності транспортного обслуговування підприємствами автомобільного транспорту відображається наявністю збоїв в доставці продукції, безповоротною втратою клієнта, а звідси – зниженням виручки і призупиненням не лише транспортної, але й суміжних робіт. Нормування надійності роботи підприємств автомобільного транспорту в Україні насьогодні не здійснюється. Велика кількість законодавчих актів, хоча і є обов’язковими для виконання, щодо надійності доставки вантажів та пасажирів, не забезпечує надійної роботи підприємств автомобільного транспорту. Важливим є аналіз нормативно-правових актів у механізмі управління автомобільним транспортом України та виявлення основних проблем сфери правового регулювання щодо забезпечення надійності перевезень вантажів та пасажирів. В статті наведено аналіз нормативно-правових актів, що регулюють роботу автомобільного транспорту в Україні та з’ясовано ступінь їх безпосереднього впливу на надійність транспортних систем доставки. Виявлено основні проблеми сфери правового регулювання щодо забезпечення надійності перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом, які в подальшому можуть бути покладені в основу розробки методів забезпечення й оцінки надійності транспортних систем і транспортних послуг.
Keywords: транспортна система; автомобільні перевезення; надійність; нормативно-правові акти; управління